Skip to content

TEST – Norrøna Kvinnherad Gore-Tex Parka

Vi har testet Norrøna Kvinnherad Parka. Og det er den beste jaktjakka vi noen gang har prøvd. 

Jeg har lenge lett etter den perfekte friluftsjakken til bruk på jakt og friluft. Mange år har gått hvor jeg har tydd til skalljakke og en trofast, snart tyve år gammel Chevalier Gore-tex jakke som en dag i dag er (nesten) like god. Men en jakke som passer til både forblåst reinsjakt hvor en kan sitte i ro flere dager på en camp og vente på at dyrene kommer, så vel til hjortejakt i bratte og våte vestlandslier har latt vente på seg for min del. Helt til nå.

Det var visst allerede i 2017 at jakken først kom ut, Norrøna Kvinnherad Parka. Men det var ikke før i august 2019 jeg fikk vite at den eksisterte. Norrøna er kjent for de fleste som er aktive med jakt og friluft, ofte i den øvre prisklassen de siste årene da selskapet har skiftet strategi på merkevaren. 

Hva som gjør Kvinnherad Parka så fantastisk for jaktbruk i mitt tilfelle skal jeg forklare deg i denne testen. 

La oss begynne med passform. 

Dette er en Parka. Det vil si at den må tres ned på deg, den har ikke glidelås som går på midten, men i stedet har den en glidelås fra hals og ned til magen, samt to glidelåser som går fra bunnen og opp til armkroken og ned til albuen. Det fungerer også som lufting da den har en glidelås i hver ende. 

Denne jakka er lang. Svært lang. Fordelen med det er mange, først og fremst for oss som sitter mye på post så isolerer det svært godt for vind og trekk og som igjen gjør at en holder på varmen mye lengre. Samtidig har Norrøna lagt til en romslig innerlomme på rompa så en kan ha plass til sitteunderlag. Jeg har den liggende i hele tiden så jeg kan bare sette meg rett ned på post. Jakken er stor for størrelsen, jeg som er 175cm og har noen ekstra kilo på magen bruker størrelse M. Er du av den tynne sorten, men samme høyde vil du nok passe fint med størrelse S. 

Armene er i det lengste laget, men med borrelås på armene er ikke dette et problem.

Foto: Norrøna

Hetten på Kvinnherad Parka er også i toppklasse. Den har en høy hals og beskyttende membran foran glidelåsen slik at vi som har skjegg slipper å få pealing-behandling mens vi går i marka. Hetten har også hurtigstramming som krever bare en hånd, noe som er praktisk når en først er ute med våpen. 

Stoffet på jakken er Gore-Tex, den er først og fremst en skalljakke, men den er betraktelig varmere en hva en skulle tro. Den puster bra og den er vann og vindtett. Siden det er Gore-Tex er det greit å vite at det krever litt mer vedlikehold på en slik jakke over tid enn en vanlig skalljakke og det en jakke som må impregneres. 

Jakken er også utstyrt med 9 lommer. 

En svær lomme på magen, tre brystlommer (med plass til jaktradio/gps på hver side, så denne er links-vennlig). Knappelommer på hver skulder, en stor lomme på rompe, samt to mindre lommer på armen, hvor begge sidene har pussefille til kikkert/briller. Å ha pussefiller på en jakke er ikke så unormalt i disse dager, men jeg likte detaljen at Norrøna har tatt seg råd til å inkludere det på begge sider. Mikrofiberklutene er også av god kvalitet. 

Når det kommer til radiolommene synes jeg at links-skytterene kommer best ut av det. Venstre side av jakken har i tillegg til radiolomme med glidelås, en ytterlomme med knapp. Har du en radio i lommen så går antennen ut av den øverste knappelommen og gjør at lokket står litt ut og nærmest gjør ytterlommen ubrukelig. Om du ser på høyre side så kan en skimte et lite hull rett ovenfor glidelåsen. Det er en meget diskret hull for lange antenner. Det må også påpekes at det er lag inn en hempe på hver skulder hvor en kan legge lange antenner (fluepiskere) i for å unngå at den slår i ansiktet. Et meget pen detalj. 

Etter å ha testet den ute i både regn og opphold så kan jeg konkludere med at den er både vanntett, vindtett og svært behagelig. At den er en parka vil nok skremme enkelte kjøpere som vil ha mulighet til å gå med åpen jakke, men jeg må si at å gå med jakken åpen på begge sider er enda mer behagelig. En fordel er også at en slipper lettere til kniv og andre belteredskaper mye lettere enn en vanlig jakke. Spesielt om en har på seg sekk i tillegg. 

Og den er varm. Kanskje litt i overkant varm for tidlig august i lavlandet, men skal du tilbringe tid på vidda på reinsjakt er dette jakka å anbefale. 

 

Ut på test

Til slutt vil jeg komme med en liten bonus til Norrøna. Jaktprat har på ingen måter noen bånd til selskapet og vedkommende kjøpte jakka til fullpris (6499,-) på Norrøna Consept Store i Oslo. 

Men jeg har alltid likt å ha ekte pelskrage på jakkene mine opp igjennom årene. Ingenting varmer bedre i kuldegrader. Jeg kjøpte derfor for noen år siden to stk pelskrager hos Norrøna for noen år siden. Da hadde de modeller som hadde borrelås på hettene og en kunne derfor feste pelsen på hettene om en ville det. Pelsen var av ville coyoter fra Canada, men grunnet at butikkansatte fikk drapstrusler valgte Norrøna å fjerne pels på sine modeller. Og siden Norrønadesignerne ikke er fan av kunstpels i plast så er det ikke tegn til pels hos Norrøna lengre. Men Norrøna har egne verksteder i noen av butikkene sine hvor en kan få fikset eller modifisert klærne sine. En funksjon kanskje ikke mange er klar over. Så jeg fikk lagt til borrelås på jakken min for å få mulighet til å få pelsen på den. Jeg ble også oppringt av en bekymret skredder som ville informere meg om at om jeg gjorde det så ville selve hetten ikke nødvendigvis strammes like effektivt. Jeg fikk jakken tilbake fra verkstedet, med borrelås i hetta, helt kostnadsfritt. Innstrammingen var også upåklagelig. Jakken jeg så på som den beste jaktjakka jeg hadde sett, var i mine øyne, blitt enda bedre. Og etter denne testen er det den beste jakka jeg har testet noen gang til jakt. 

 

 

Published inNyheterTester